Полезна информация за EuroPsy Certificate of Psychology

EuroPsy Certificate of Psychology

model_certificate

Като национално представителен член на Европейската федерация на психологическите асоциации (EFPA) Дружеството на психолозите в България(ДПБ) участва в създаването и приемането (2005-2009) на общоевропейската (за 37-те страни, чиито професионални асоциации членуват в EFPA) система от стандарти и процедури за признаване, ревалидизация и сертификация на квалификационната правоспособност на психолозите – EuroPsy Certificate of Psychology, – и вписването им в Единния EuroPsy регистър на психолозите в Европа. В края на 2014 година изтече гратисния период (2010-2014 г.) за въвеждането на тези стандарти в националната практика на псохологическите асоциации-членки на EFPA. Това означава, че България изостава от общоевропейския график за прилагането им при регистрацията на своите членове и администрацията на Публичния регистър на психолозите в България.

В периода от 2009-та година насам ДПБ проведе над 30 информационно-консултативни семинари за разясняване на стандартите сред българските психолози и институции. От 2010 година темите за EuroPsy Certificate of Psychology са неотменна част от програмата за продължаващо професионално развитие на ДПБ „Развитие и управление на професионалната практика на психолога“, която организира 4 пъти годишно Институти за продължаващо професионално развитие (зимен, пролетен, летен и есенен) за регистрираните български психолози  

ПРАВИЛНИК „EUROPSY – THE CERTIFICATE OF PSYCHOLOGY IN EUROPE“, EFPA, July 2013

ПРЕВОД НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

В съответствие със Стандартите и Правилника на EuroPsy Certificate of Psychology за статут на правоспособен в Европа психолог могат да кандидатстват само тези колеги, които имат 5-годишна академична подготовка (бакалавър + магистър) по психология и 1 година документирана работа под професионална супервизия в областта, за която кандидатстват.

На всеки 3 (максимум 5) години след придобиването на EuroPsy Certificate of Psychology психолозите кандидатстват за ревалидизация на правоспособността си като демонстрират, че работят по специалността си и могат да докажат с документи, че са ангажирани в интензивно продължаващо през цялата им кариера професионално развитие.

EuroPsy Certificate of Psychology се издава в следните области:

  • клинична психология и психология на здравето;
  • трудова и организационна психология;
  • психология в образованието;
  •  и други(всички останали сфери на дейност на психолозите).

Предмет на специални процедури е признаването на правоспособността на психолозите, практикуващи в областите:

  • психотерапия
  • трудово-организационно консултиране.

България – по много причини, – е все още една от малкото страни-членки на EFPA, в които EuroPsy Certificate of Psychology не е изцяло внедрен и интегриран в националната регулация и регламентация на професията „психолог“. ДПБ е създало вътрешноорганизационните предпоставки за придобиването на EuroPsy Certificate of Psychology – избрани още през 2009 г. консултативни национални съвети по специалностите, в които може да се кандидатства за EuroPsy Certificate of Psychology, постоянна координация с EuroPsy комисията и EuroPsy регистъра на психолозите в Брюксел и информационно-консултативна система за обслужване на българските психолози, желаещи да удостоверят правоспособността си с EuroPsy Certificate of Psychology. 

Проблемни области, по които ДПБ работи са: приемането на национално законодателство уреждащо статута на професията „психолог“ като регулирана професия както е в повечето европейски страни, привеждането на Публичния регистър на психолозите в България в синхрон със стандартите на EuroPsy Certificate of Psychology и изграждането на единна система за акредитация на правоспособни супервизори и на система за акредитация на програмите за следдипломна квалификация, специализация и специална подготовка на психолозите, така че издаваните от тях дипломи и сертификати да могат да служат като надеждни доказателства за дейността и продължаващото професионално развитие на българските психолози.

Информация за EuroPsy Certificate of Psychology може да получите от ръководството на ДПБ и  „от извора“ – EFPAПо всички въпроси по отношение на EuroPsy Certificate of Psychology, пишете ни на: office@psychology-bg.org

Picture1

http://BPSPublic.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s